Menu
Binnen 30 seconden tegoed bestellen
Code direct per e-mail
Veilig en betrouwbaar afrekenen
28-08-24 - 

Vintage kleding: de 4 beste websites voor unieke modevondsten

Vintage kleding heeft iets bijzonders. Elk kledingstuk vertelt zijn eigen verhaal. Bovendien is het dragen van vintage kleding duurzaam en geeft het een gevoel van verbondenheid met het verleden in een wereld die altijd op zoek is naar het nieuwste van het nieuwste. Om deze redenen (en talloze andere) dragen mensen al langer vintage kleding dan je misschien denkt.

In de jaren 50, na de Tweede Wereldoorlog, ontstond er nostalgie voor de jaren 20 en 30, waarbij sommige vrouwen vintage jurken droegen voor speciale gelegenheden. Daarna, in de jaren 60 en 70, groeide de interesse in vintage kleding, met name in de tegencultuur. Hier werd de kleding uit de jaren 20 tot 40 als een vorm van rebellie gezien. In de jaren 80 en 90 werd vintage mainstream; mensen begonnen kleding te dragen uit de jaren 50, 60 en 70, vaak geïnspireerd door films en tv-series die zich in deze periodes afspeelden. Denk bijvoorbeeld aan Back to the Future (1985), dat zich in de jaren 50 afspeelde.

In de 21e eeuw is vintage mode nog altijd populair. Tegenwoordig kan alles, van een flapperjurk uit de jaren 20 tot een leren jack uit 2001, als vintage worden beschouwd. Het draait allemaal om het vinden en tonen van je eigen unieke stijl. Zo kun je een retrostijl ontwikkelen die jij mooi vindt, maar je kunt ook creatief kledingstukken uit verschillende tijdperken combineren. Hoe je vintage interpreteert en stylet, is helemaal aan jou.

In dit artikel ontdek je vier van de beste websites met vintage kleding voor een unieke toevoeging aan je garderobe.

De beste websites met vintage kleding: onze top 4

vintage kleding de 4 beste websites voor unieke oude vondsten
TopVintage
TopVintage is dé online boetiek voor retro en vintage geïnspireerde kleding en accessoires. Deze webshop biedt alles van stijlvolle jurken tot retro schoenen en tassen. TopVintage richt zich vooral op de stijlen uit de jaren 50 en 60 en is geliefd vanwege de hoge kwaliteit en perfect getailleerde kledingstukken.

  • Prijsklasse: De prijzen van jurken beginnen bij € 49,95 en kunnen oplopen tot € 249,95 voor exclusieve ontwerpen.
  • Verzending en retourneren: Gratis verzending binnen Nederland bij bestellingen boven € 150. Voor bestellingen onder € 49 betaal je € 4,95 verzendkosten. Retourneren is mogelijk binnen 30 dagen na aankoop. De kosten hiervoor bedragen € 4,95. Deze kosten worden in mindering gebracht op het terug te ontvangen bedrag van de bestelling.


King Louie
King Louie, opgericht in Amsterdam, biedt vintage geïnspireerde mode met een eigentijdse twist. De collectie varieert van kleurrijke jurken tot comfortabele truien, allemaal met een retro flair. King Louie staat bekend om het gebruik van duurzame materialen en productieprocessen.

  • Prijsklasse: Jurken beginnen bij € 39,98, met premium items die oplopen tot € 129,95.
  • Verzending en retourneren: Gratis verzending bij bestellingen boven € 49,95. Daaronder betaal je € 3,95 verzendkosten. Retourneren is mogelijk binnen 30 dagen en hier zijn geen kosten aan verbonden.


Jutka & Riska
Jutka & Riska combineert vintage mode met eigen ontworpen kleding en accessoires. Met stijlvolle, eclectische collecties die zowel klassiek als modern zijn. Naast de webshop zijn er ook fysieke winkels, met vestigingen in Amsterdam, Haarlem en Antwerpen.

  • Prijsklasse: Prijzen beginnen bij € 15, maar je kunt hier ook jurken van bekende ontwerpers kopen voor maar liefst € 700.
  • Verzending en retourneren: Gratis verzending binnen Nederland voor bestellingen boven € 75. Voor bestellingen daaronder betaal je € 4,50. Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen na aankoop. Je betaalt hiervoor wel de verzendkosten.


Kilo Kilo Vintage
Kilo Kilo Vintage is een Nederlandse webshop die vintage kleding per kilo verkoopt, wat het een betaalbare en duurzame keuze maakt. Ze bieden een breed assortiment aan vintage items, van sportkleding tot designerstukken, en dragen bij aan een circulaire economie. Daarnaast organiseren ze ook pop-up events om kleding in het echt te bekijken en te kopen.

  • Prijsklasse: Prijzen beginnen al bij € 15 en lopen tot maximaal € 60.
  • Verzending en retourneren: Gratis verzending binnen Nederland voor bestellingen boven € 50. Daaronder bedragen de verzendkosten €4,95. Retourneren is mogelijk binnen 30 dagen. De verzendkosten (€ 7,25) zijn dan voor eigen rekening.


Slimme winkeltips voor vintage kleding


Nepartikelen herkennen
De vintage kledingmarkt wordt steeds verder overspoeld met vervalsingen, wat het moeilijk maakt om echte vintage stukken van namaak te onderscheiden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je alleen authentieke vintage kleding koopt:

  1. Controleer de labels: Het merklabel is een van de meest betrouwbare manieren om te zien of iets echt is. De merknaam moet correct zijn gespeld. Items die voor 1971 zijn gemaakt, hebben doorgaans geen waslabels, want die werden in dat jaar pas geïntroduceerd. Als een kledingstuk ouder zou moeten zijn, maar wel een waslabel heeft, kan dit een rode vlag zijn.
  2. Onderzoek de constructie: Authentieke vintage kleding vertoont vaak vakmanschap van hoge kwaliteit. Let op consistente, strakke stiksels. Vintage kleding heeft vaak complexere stikpatronen. Vóór de jaren 60 waren metalen ritsen gebruikelijk; daarna werden steeds vaker plastic ritsen gebruikt. Knopen moeten ook passen bij de typische materialen van die tijd.
  3. Beoordeel de stof en conditie: Authentieke vintage items vertonen meestal tekenen van ouderdom, zoals vervaging of kleine onvolkomenheden. Een kledingstuk dat er als nieuw uitziet, kan een reproductie zijn.
  4. Onderzoek het merk en de verkoper: Controleer voordat je iets koopt de recensies en beoordelingen van de verkoper op platforms zoals Trustpilot. Gerenommeerde vintage retailers verkopen waarschijnlijk authentieke items. Zorg dat je bekend bent met de geschiedenis van het kledingmerk en de typische kenmerken van hun vintage items. Deze kennis kan je helpen om inconsistenties te ontdekken.
  5. Wees voorzichtig met prijzen die te mooi zijn om waar te zijn: Als een vintage item aanzienlijk lager is geprijsd dan vergelijkbare items, kan het een vervalsing zijn. Echte vintage stukken weerspiegelen vaak hun zeldzaamheid en kwaliteit in hun prijs.
  6. Vraag om gedetailleerde foto’s: Als de advertentie geen gedetailleerde foto’s bevat, vraag de verkoper dan om meer afbeeldingen, vooral van het label, de stiksels en eventuele unieke kenmerken.


Veilig betalen
Identiteitsfraude neemt steeds meer toe in Nederland. Daarom is het altijd verstandig om je persoonsgegevens zo veilig mogelijk te houden. Een goede tactiek hiervoor is het gebruik van een prepaid creditcard zoals Bitsa. Deze kaart laad je op via Beltegoed.nl. Vervolgens kun je hiermee bij de meeste webshops betalen. Hij is geldig op elke plaats die Mastercard accepteert.
In tegenstelling tot een traditionele creditcard of betaalpas, hoef je bij deze betaalmethode geen persoonlijke financiële informatie te delen. Het is ook een handig hulpmiddel om je uitgaven onder controle te houden. Je kunt van tevoren bepalen hoeveel je elke maand aan kleding kunt uitgeven en dit bedrag vervolgens op je prepaid creditcard zetten. Als de kaart leeg is, weet je dat je je kledingbudget voor de maand hebt bereikt. Dit maakt het makkelijker om impulsaankopen te vermijden.

Op naar die unieke vondst


In dit artikel hebben we enkele van de beste websites uitgelicht om online vintage kleding te kopen. Maar je zult al snel merken dat er nog veel meer plekken zijn om vintage mode te vinden, zowel online als in fysieke winkels, zoals kringloopwinkels en vlooienmarkten. Soms kun je ook vintage pareltjes vinden op websites zoals Vinted en Marktplaats. Maar voor de kritische koper van vintage kleding zijn er genoeg betere opties.

Waar je ook besluit te winkelen, vergeet niet om alert te blijven op vervalsingen en let goed op het retourbeleid. En vergeet bovendien niet om een budget in te stellen en je betalingen veilig te houden.

Veel shopplezier!

Artikelen die je misschien ook interessant vindt:



Terug naar het overzicht